Wafabike
Support
Juridiskt är elcykeln jämställd med vanliga cyklar och de får allts köras på cykelvägar och de flesta bilvägar, förutom på motorvägar och motortrafikleder.
Motorn ger dig assistans upp till en hastighet om 25 km/h. Det betyder inte att det inte går att cykla snabbare än så. En elcykel kan du cykla så snabbt du orkar trampa.
Här gäller samma sak som för vanliga cyklar. Det finns inget krav på att man måste ha hjälm när man cyklar, såvida man inte är under 15 år. Tänk dock på säkerheten och på att vara en god förebild för yngre. Wafabike rekommenderar självklart att du använder hjälm när du använder din elcykel.
Nej. Dessa krav finns för elmopeder klass II, men inget av det krävs för en elcykel.
El: För att ladda batteriet fullt går det åt el för ca 1 kr. Om batteriet t ex räcker i 4 mil så motsvarar detta alltså 25 öre per mil.
Batteribyte: Batteriet försämras med tiden och behöver kanske bytas ungefär vart tredje år. Se den medföljande tryckta manualen för information kring hur du gör för att optimera batteriets livslängd. Nytt batteri kan du köpa här på wafabike.com.
Service: Kostar ungefär samma som för en vanlig cykel.
Försäkring: Det behövs ingen extra försäkring för en elcykel, utan den omfattas av hemförsäkringen.
Det finns bl a Litium-jon (Li-Ion), Nickel-Metall-Hybrid (NiMH) samt Slutna blybatterier (SLA). Av dessa är Litium-jon de absolut bästa och håller längre, väger mindre och kan lagra mest energi. Samtliga Wafabikes har Litium-jon batterier. Dessa batterier kan klara omkring 800-1 000 laddningar innan det måste bytas ut.
Hur långt batteriet räcker beror på en mängd faktorer, såsom typ av batteri, cykelns vikt, hur du kör cykeln, terräng, väder osv. Givetvis beror detta även på vilken typ av batteri cykeln har och batteriets skick, vilket du kan läsa mer om under ”Vilka olika typer av batterier finns det?”. Normalt räcker ett fulladdat batteri till att köra ca 30-70 km.
Nej, i princip inte. Batteriet laddas marginellt om man cyklar fortare än vad motorn själv klarar av att upprätthålla. Alltså t ex i nerförsbackar eller om man trampar mycket. Det finns vissa modeller av elcyklar som kan ladda batteriet medan man bromsar. Det kallas för regenerativ broms. Detta finns inte på Wafabikes modeller i dagsläget.
Absolut. Det enda man behöver är att koppla i laddningssladden i batteriet samt i ett eluttag.
Ja. Batteriets kapacitet är lägre vid låga temperaturer.
Beroende på typ av batteri kan det ta mellan 2,5 och 8 timmar.
Fatbiken har sitt ursprung i Alaska och är en cykel med extra breda däck. De flesta Wafabikes är fatbikes med 4” däck.
En Wafabike kan tack vare sina breda däck användas året runt. Fatbikes tar sig fram i förhållanden där en vanlig cykel/elcykel får problem – t ex i snö. Cykeln är stabilare och behagligare att köra.
Våra elcyklar är utrustade med litiumjoner som har överlägsen prestanda och livslängd. Dessa klarar omkring 1000 laddningar innan de måste bytas ut.
Ja. Se bara till att kontakten, strömnivån, polariteten och andra specifikationer motsvarar den laddare du redan har. Viktigast är att spänningen är angiven i volt, sen strömmen i ampere, t ex 36V/2A.
Ebike är en förkortning av “electric bicycle” och betyder alltså elcykel.
Wafabike är emot massproduktion och designar / bygger mer och mer sina egna modeller från Sverige. Genom att tillverka cyklarna i mindre skala åt gången så håller vi högre kvalité på produkterna. Vi är måna om våra kunder och vill att även kunderna ska känna att de har en unik produkt med bra kvalité.